Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

IV. HATÁRTALAN CIVIL NAP

(Pestújhely, 2009. május 15-17.)

 Kép

 A Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület (PEPE) és a Civitalis Egyesület negyedik alkalommal szervezte meg háromnapos rendezvényét, melyre az eredeti tervek szerint az Egri Civil Kerekasztal képviselői mellett, Pestújhely 100 éves évfordulója alkalmából meghívtuk volna Sátoraljaújhely és a kárpátaljai Tiszaújhely küldöttségét is. Sajnos, a hosszas egyeztetések ellenére az utolsó napokban kiderült, hogy e két „újhely” nem tud részt venni a találkozón.

            Péntek este a Pestújhelyi Közösségi Házban fogadtuk egri vendégeinket, ahol a Pestújhelyi napok megnyitása után a PEPE Asszonyklubja fantasztikus pörkölt-nokedli vacsorával lepett meg bennünket, s persze torok sem maradt szárazon. Az ismerkedést később a kerti parti során a szabadban folytattuk, ahol csatlakozott hozzánk a rendezvény fővédnöke, Hajdu László, kerületünk polgármestere is.

            Szombaton került sor a „Határtalan Civil Napra”, a találkozó szakmai programjára, melynek szlogenje a „civil közösségek, közösségi civilek” volt. A délelőtti részben civil, üzleti és önkormányzati szférák együttműködésének formáiról, azon belül is egy különleges, hazánkban még gyökeret nem vert szervezettípusról a „közösségi alapítványról” esett szó. Nagy Renáta (Civitalis Egyesület) rövid előadásban ismertetett meg bennünket magával a fogalommal, e sorok írója pedig bemutatta a Székelyudvarhelyen 2007 óta működő szervezet tevékenységet. Ezután Bárdos Ferenc és Gál Sándor tájékoztatóját hallgattuk meg, mely arról szólt, hogy hol tart az első hazai ilyen jellegű kísérlet Egerben, illetve az Egerhez tartozó Felnémeten. Az előadások sorát Galyasné Dósa Katalin zárta, aki egy helyi sikertörténetet mesélt el nekünk arról, miként született összefogással, akarattal, lelkesedéssel szinte a semmiből a Füzesabonyi Kistérségi Civil Tanács. A féltucatnyi helyi civil szervezet képviselőivel együtt mintegy harmincfőnyi hallgatóság ezután rövid, de tartalmas vitát folytatott a hallottakról. A hozzászólások, véleménynyilvánítások alapján biztosra vehető, hogy a jelenlevők képletesen szólva szellemi munícióval felszerelkezve, s nem üres kézzel távozhattak.

            Ebéd után Pestújhely 100 éves ünnepe kapcsán elsőnek Páljános András szinte szemtanúként mesélte el nekünk, mi is történt egy évszázada Rákospalota a kies vidékén, hogyan született meg az akkor önálló község. Ezt követően Pintér Zsuzsa (PEKH) szó szerint felelevenítette Pestújhely civil életét és korabeli mindennapjait, hisz nemcsak szóban hallhattuk, hogy milyen egyesületek tevékenykedtek és hogyan alakult a társadalmi élet a kezdetektől egészen az „újjáélesztésig”, hanem megtekinthettük a harmincas években a helyi mozi tulajdonosa által készített első „hangosfilmet” is (narrátor: Pintér Zsuzsa). A pestújhelyi centenárium előkészületeiről, eseményeiről, s főleg az ennek köszönhetően kialakított honlap (www.pestujhely100.hu) használatáról Vargosz tartott tájékoztatót.

            S hogy ne csak Pestújhelyről essen szó, Jakabné Jakab Katalin (Egri Cukorbetegek Egyesülete) fantasztikus képzeletbeli utazásra vitt el bennünket, melynek során megismerkedhettünk Eger múltjával, jelenével, látványosságaival, híres szülötteivel, nemzetközi hírű szilárd és folyékony „táplálék-kiegészítő” termékeivel, és nem utolsó sorban az Eger Ünnepe rendezvénysorozattal is. Az előadás után rögtönzött borkóstoló csak emelte az elhangzottak igazságtartalmát.

            A rendezvény végén a sajnálatosan elmaradt „újhelyiek találkozóját” a „Civil Totó” kiértékelésével helyettesítettük, melynek során szembesülhettünk. Sátoraljaújhely, Tiszaújhely, Vágújhely, Kisújhely, Kiszucaújhely Bécsújhely Balatonújhely és persze Pestújhely (kevésbé) ismert és ismeretlen tényeivel – mindezt az Európa Ház felajánlásából „értékes nyereményekért” cserében.

            A konferencia után vendégeinkkel rövid sétát tettünk, megpróbáltuk meglelni a korabeli filmben látható épületeket is. Este a Femina sörözőben tartandó vacsora előtt Ayala (alias Illés István) rendkívüli, és rendkívül közvetlen műsorral szórakoztatott el bennünket. Az étkezés után nemcsak söröket, hanem tekegolyókat is guríthattunk, kinek-kinek melyikben volt nagyobb sikerélménye. A (más)napot a vendégek a Közösségi Házban rendezett nosztalgiabálban (kezdték el) fejezték be.

            Vasárnap délelőtt vendégeinkkel látogatást tettünk az Országházban, exkluzív idegenvezetéssel jártuk be a csodálatos kisvárosnyi épületet. A háromnapos program méltó zárásaként Hajdu László polgármester úr a pestújhelyi Hörpentőben búcsú ebéden látta vendégül a hevesi küldöttséget, akik végezetül búcsúzás helyett egy megtisztelő meghívást hagytak ránk, miszerint szívesen látnák, ha a szeptemberi Eger Ünnepén Pestújhely is „sátrat verne” a Dobó téren.

A IV. Határtalan Civil Nap megrendezését a XV. kerületi Önkormányzat támogatatta.