Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

VI. 6-ártalan Civil Nap
(Pestújhely, 2011. május 28.)
 
A Pestújhelyi Pátria Közhasznú Egyesület (PEPE http://p-patria.extra.hu/) és a Civitalis Egyesület (www.civitalis.eoldal.hu) hatodik alkalommal is megszervezte a Határtalan Civil Napot. Ebben az évben Az idei rendezvény jelmondata „Kötetlenül, de nem képtelenül szűkebb pátriáinkról” volt.
Meghívott vendégeink voltaka felvidéki Zselíz város képviselői, a veresegyházi Forrás Egyesület, az Egri Civil Kerekasztal, illetve a Füzesabonyi Kistérségi Civil Tanács, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány alapítója, valamint a XV. kerületi önkormányzat és civil szervezetek képviselői. A kötetlen beszélgetés során – képekkel illusztrálva – többek között a következő témák kerülnek terítékre:
 • Milyen civil élet van Zselízen?
 • Hogyan zajlott le a Füzesabonyi Civil Expó?
 • Hogy áll a Ferencvárosban a közösségi alapítvány ügye, mi történt ez elmúlt évben?
 • Hogyan telt el egy esztendő Veresegyházán és Pestújhelyen?
 • 15 éve alakult a Civitalis Egyesület, mi is csinált ez alatt?
 
Az események leírása helyett álljon itt Báder Györgynek, a PEPE alelnökének írása a találkozóról.
            „Az idei „HCN” eseményének beszámolóját is egy kirándulással kell kezdenem. Történt pedig, hogy a Pátria három napos – két éjszakás – kirándulást szervezett Bernecebarátiba, az Önkormányzat üdülőjébe. A márciusi kora-tavaszi bizonytalan időjárás ellenére 24 bátor tagtársunk vett részt a kiránduláson. Berzsenyi Mária cikkében a programról is beszámolt, nem bocsátkozom ismétlésbe. Szerencsénk volt, jó idő és remek hangulatban jártuk megtervezett utunkat. Célpont volt „Léva vára” és Zselíz a felvidéki kisváros, ahol a 7500 lakosból több mint 3800 vallja magát magyarnak. Célunk az Eszterházy kastély és parkjának megtekintése volt. A kastély sajnos még romos állapotban van, így a parkban sétálva csodáltuk a környezetét. A társaság egyik hölgytagja folyadékháztartásának egyensúlyba tartása érdekében eltávolodva a csoporttól a park szélén álló épületek egyikét kiszemelve próbálta megoldani halaszthatatlan problémáját. Szerencséjére, de inkább a miénkre egy szépen felújított épületbe sikerült bejutnia. A további történések jelentették utunk egyik legnagyobb élményét.
            Kiderült ugyanis, hogy a takaros kis épület a Zselízi Schubert Múzeum. A Múzeum vezetőjétől, aki egyben megalapítója és gondozója megtudtuk, hogy az Eszterházy grófkisasszonyok zenetanára ebben a házban élt és dolgozott. Innen járt Bécsbe, mint ifjú zeneszerző koncertre és más ’ifjanti hevületének’ levezetésére. A rossznyelvek szerint az ifjú zenetanár azért alkotott számos négykezest zongorára, mert így a fiatal grófkisasszonnyal – akibe szerelmes volt – testközelben tudott közös játékkal oktatni és érintkezni, az illendőség szabályai szerint. A Múzeum látogatásának befejezésekor, tovább sétálva magyar beszédre lettem figyelmes. Egy népes csapat, fiatalok és idősebbek szorgoskodtak egy kúria-szerű épület felújításán. Besétáltam az építőkhöz, és jó érzéssel, hogy magyar szót hallok, bemutatkoztam, érdeklődtem munkájuk felöl. Ami ezután történt, az közvetlenül tartozik a Határtalan Civil Nap eseményéhez. Kedvesen fogadtak és elmondták, hogy összefogott a kisváros magyar lakossága, ’Magyar Házat’ építenek a civil szervezeteik számára. Ebben a kastélyhoz tartozó kis épületben született a híres Zacher torta. Kitalálója, a gróf magyar szakácsa volt. Váratlan találkozásunk ellenére pillanatok alatt kialakult a barátság. A rövid Pátria bemutatást követően meghívtak mindnyájunkat, – ha elkészül a ház – szívesen látnak Zselízben. Már akkor megfogalmazódott a gondolat, hogy a Határtalan Civil Nap alkalmából az egyik meghívott küldöttség a ’Magyar Ház1 építői lesznek. Így alakult, hogy a 2011. évi VI. Határtalan Civil Napon az Egri és Füzesabonyi küldöttség mellett, a Zselíziek is vendégeink voltak.
            A Melczer Gábor vezette kis csapatot két napig láttuk vendégül Pestújhelyen. Elmondásuk szerint sok tapasztalattal és ötlettel mentek haza, amit a konferencián hallottak. A Pátria tagok által gyűjtött könyvekből is jutott a ’Magyar Ház’ könyvtárába. A könyvtár kialakításának ötlete az általunk felajánlott könyvek hatására itt született meg. Azóta még gyűjtjük a könyveket, melyeket, későbbi egyeztetés alapján juttatunk ki a felvidéki kisvárosba.
            Feltett szándék minkét részről, hogy ezt a véletlen találkozást tovább kell építeni, szélesíteni. Azt bátran javaslom minden pestújhelyi és kerületi lakosnak, ha módja van, keresse fel a kisvárost. Meggyőződésem, hogy élményekkel teli program vár rá. Ha a térképen megkeressük Zselízt meglepve tapasztaljuk, hogy milyen közel van a határhoz. Esztergomtól 40 km. Gazdag történelmi múltjához képest, érdemtelenül keveset tudunk a Garam partján elterülő közel ezer éves magyar településről, és az ott élő emberekről, akik büszkén őrzik magyarságukat.”
            A találkozó egy ünnepélyes bejelentéssel zárult, miszerint a „Civitalis Vándordíj” 2011-ben Eger városában, az egri civil szervezetek javaslata és szavazata alapján kerül kiosztásra.
A VI. Határtalan Civil Nap megrendezését a XV. kerületi Önkormányzat támogatatta.
 
Budapest, 2011                                                                      Sebestény István, Civitalis Egyesület